Levandulový sirup
Tento týden horka ustoupila, ale vsadím se, že do týdne udeří v plné síle znovu a tak jsem se rozhodla zaměřit se na sérii neobvyklých osvěžujících drinků, po kterých v parních letních dnech sáhnete všema desíti. Levandulový sirup je kouzelná a u nás zatím docela neobjevená ingredience, která během mžiku vyčaruje z obyčejné citronové limošky sofistikovaný drink. Tak hurá do toho a půl je hotovo!
Levandulový sirup přišel v mém pořadníku chystaných
receptů vlastně na řadu docela náhodou. V podvečer si takhle po náročném
dni (jak jinak) brousím po zahradě a hledám zralé maliny na nějakou sladkou
prasečinku, kterou hodlám slupnout po večeři a ejhle! Do nosu mě praštila
povědomá jemná vůně květů, ohlédnu se a na rohu naší zahradní kůlny si hoví rozkvetlý
levandulový keřík. Jasně že se s levandulí dá naložit všemožnými způsoby,
ale zkrátka a dobře, jakmile k něčemu chovám větší či menší sympatie, považuju
za nejlepší řešení to okamžitě sežrat;)
Ingredience:
250g cukru
250ml vody
svazek čerstvých levandulových květů i se stonky
Množství jednotlivých ingrediencí si můžete upravit dle vlastního
vkusu. Pokud chcete sirup hustější, přidejte cukr a pokud silnější, tak
nešetřete na levanduli.
- Z cukru a vody svaříme sirup, kterým levanduli přelijeme a necháme v chládku a temnu 24 hodin louhovat.
- Sirup přecedíme přes plátýnko a přivedeme k varu. Potom ihned plníme do sterilovaných lahví, které ihned po nalití uzavřeme.
A jak naložit s touhle voňavou nádherou? Zapojte fantazii
a přidejte trošku do sektu, citronové limonády nebo vodky. Přelijte jím poctivý
jogurt s ovocem nebo třeba vanilkovou zmrzlinu. Neodolatelná kombinace k čerstvým malinám a ostružinám je kombinace šlehačky, mascarpone, vanilky a kapky levandulového sirupu. A až rtuť teploměru klesne
o pár stupínků níž, zahoďte cukr a oslaďte si sirupem zelený čaj!
Žádné komentáře:
Okomentovat