středa 9. července 2014

Levandulový sirup

Tento týden horka ustoupila, ale vsadím se, že do týdne udeří v plné síle znovu a tak jsem se rozhodla zaměřit se na sérii neobvyklých osvěžujících drinků, po kterých v parních letních dnech sáhnete všema desíti. Levandulový sirup je kouzelná a u nás zatím docela neobjevená ingredience, která během mžiku vyčaruje z obyčejné citronové limošky sofistikovaný drink. Tak hurá do toho a půl je hotovo!




Levandulový sirup přišel v mém pořadníku chystaných receptů vlastně na řadu docela náhodou. V podvečer si takhle po náročném dni (jak jinak) brousím po zahradě a hledám zralé maliny na nějakou sladkou prasečinku, kterou hodlám slupnout po večeři a ejhle! Do nosu mě praštila povědomá jemná vůně květů, ohlédnu se a na rohu naší zahradní kůlny si hoví rozkvetlý levandulový keřík. Jasně že se s levandulí dá naložit všemožnými způsoby, ale zkrátka a dobře, jakmile k něčemu chovám větší či menší sympatie, považuju za nejlepší řešení to okamžitě sežrat;)

Ingredience:
250g cukru
250ml vody
svazek čerstvých levandulových květů i se stonky

Množství jednotlivých ingrediencí si můžete upravit dle vlastního vkusu. Pokud chcete sirup hustější, přidejte cukr a pokud silnější, tak nešetřete na levanduli.

  1. Z cukru a vody svaříme sirup, kterým levanduli přelijeme a necháme v chládku a temnu 24 hodin louhovat.
  2. Sirup přecedíme přes plátýnko a přivedeme k varu. Potom ihned plníme do sterilovaných lahví, které ihned po nalití uzavřeme. 
Tip pro lenochy a majitele myčky: sirup plňte do horkých lahví právě vytažených z myčky (namísto sterilování).






A jak naložit s touhle voňavou nádherou? Zapojte fantazii a přidejte trošku do sektu, citronové limonády nebo vodky. Přelijte jím poctivý jogurt s ovocem nebo třeba vanilkovou zmrzlinu. Neodolatelná kombinace k čerstvým malinám a ostružinám je kombinace šlehačky, mascarpone, vanilky a kapky levandulového sirupu. A až rtuť teploměru klesne o pár stupínků níž, zahoďte cukr a oslaďte si sirupem zelený čaj!

Žádné komentáře:

Okomentovat